Talentontwikkeling bij Saranti

Al 65 jaar lang brengt Saranti vermaak in de piste voor jong en oud en er hebben al talloze artiesten van hun hobby hun carrière in het circus gemaakt.

Lees hier de verhalen van de Saranti oud-artiesten, waar we best een beetje trots op zijn!

“Be the ringmaster. It is your life.”

Lieke Dusink (20 jaar)

“Circus Saranti staat los van mijn huidige school- en baankeuze in de melkveehouderij, maar het heeft wel erg geholpen op school. Zo was ik bij Saranti spreekstalmeester en hiervoor moest ik voor een groot publiek door een microfoon de circusshow aankondigen. Bij schoolpresentaties sta ik nu sterk voor de klas en spreek ik luid en duidelijk. Ook heeft het mij geleerd dat gekozen familie ook familie is. Be the ringmaster. It is your life. Ik heb acht jaar lang in de ring gestaan en het blijven mijn mooiste jeugdherinneringen!”

“Circus kan voor iedereen een thuis worden.”

Soraja Trinks (23 jaar)

“Als zesjarig meisje kwam ik bij Jeugdcircus Saranti. Ik mocht op een groot podium staan in mijn eentje, niet wetende dat dit uiteindelijk mijn droom zou worden! Ik heb van alles geleerd! Acrobatiek, jongleren, eenwieleren, piramides, trampolinespringen en nog veel meer! Circus kan voor iedereen een thuis worden, er is namelijk voor iedereen wel iets. Circus Saranti heeft mij veel gebracht in mijn carrière/leven. Ik werk als multi-skilled performer. Ik beheers meerdere circustechnieken zoals; vuureten, vuurspuwen, vuur dansen, koorddansen, acrobatiek, luchtwerk, jongleren, steltlopen en mijn eigen techniek; circusdans. Daarnaast ben ik professioneel danseres en door dit samen te combineren heb ik de mooiste baan ter wereld.“

“Ik heb van circus mijn werk gemaakt!”

Judith Kroes (25 jaar)

“Ik was 8 jaar toen ik begon bij Saranti. Ik heb van circus mijn werk gemaakt! Ik ben circustrainer bij Circus Zonder Handen in Brussel en de basis voor alles wat ik nu doe is bij Saranti gelegd. De vele uitjes bij Saranti zijn me wel goed bijgebleven. Weekendjes weg, acrobatiek festival, slapen op de residentie, Terherne en de vele circusfestivals. Tijdens het circusfestival in Schiermonnikoog speelden we een aangepaste versie van onze show. Ter plekke maakten we met een regisseur een voorstelling die in de duinen van Schiermonnikoog opvoerden. Ik kan me nog herinneren dat ik achter een duin verstopt moest liggen en dat het heel warm was. De zon scheen volop! Na het weekend was ik helemaal verband en kon je de contouren van mijn kostuum op mijn rug en schouders zien!”

“Saranti biedt een plek voor jong circustalent om zichzelf te ontdekken en ontwikkelen, je blijft je als artiest of speler ook verwonderen.”

“Ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder het circus.”

Charlotte Hamberg (26 jaar)

“Ik was 10 jaar oud toen ik begon bij Saranti. Het circus is als een tweede familie en de rode draad in mijn jeugd. Toen ik 18 was ben ik een tijdje gestopt bij het circus om naar het buitenland te gaan en vanwege mijn studie. Maar altijd als ik weer in Nederland was, kwam ik wel weer terug bij Saranti. Inmiddels woon ik weer in Leeuwarden en heb ik de draad weer opgepakt. Ik ben nu naast mijn baan als kok, actief als vrijwilliger in het bestuur van Saranti en op dinsdagavond trainen we met een groep enthousiaste oud-artiesten. Ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder het circus en alle lieve mensen en mooie herinneringen die daarbij horen. Ik overweeg wel eens om te verhuizen, maar voorlopig houdt Saranti me nog even hier. Ik vind het belangrijk dat Saranti blijft bestaan en blijft groeien en wil er graag aan bijdragen dat het circus vele andere kinderen mag brengen wat het mij gebracht heeft.”

”Mijn motivatie en humor werden echt opgemerkt en benut.”

Robin Bodde (20 jaar)

”Als ik terugdenk aan Saranti, dan was dat voor mij wel echt de plek waar ik een begin heb gemaakt met toneelspelen en performen. Ik geloof dat ik pas 7 of 8 jaar was toen ik bij het circus wilde, waar ik dat idee vandaan haalde weet ik niet eens meer. Volgens mij was ik in eerste instantie ook iets te jong om al mee te doen, later is daar een uitzondering voor gemaakt, gelukkig! Mijn tijd bij Saranti was heel fijn en wat ik deed was ontzettend divers. Naast het trainen van diverse circustechnieken (eenwieler, ballopen, etc.) mocht ik al vrij snel een rol spelen als clown. Dat vond ik echt te gek! Ik kon mijn energie ergens in kwijt, mijn motivatie en humor werden echt opgemerkt en benut (iets wat ze op de basisschool wel wat té vonden). En het bleef gelukkig niet bij trainen alleen, ik heb de kans gehad zoveel voorstellingen te spelen. Voor jong en oud en van goochelacts tot acrobatiek. Met het jeugdcircus kwam ik ook werkelijk overal en nergens. Zelfs op een internationaal circusfestival in Zwitserland!”

”Artiest zijn bij Saranti heeft mijn zelfvertrouwen laten groeien”

Aniek Vijver (27 jaar)

“Ik ben als klein verlegen meisje bij Saranti gekomen. Ik vond het optreden in het begin erg spannend en ik durfde niet te praten voor een grote groep. Artiest zijn bij Saranti heeft mijn zelfvertrouwen laten groeien en hierdoor durfde ik steeds meer. Spreken en optreden voor grote groepen zijn voor mij nu geen enkel probleem meer. Toen ik veertien jaar was ben ik begonnen als hulptrainer bij Saranti. Niet veel later ben ik trainer geworden. Het training geven, heeft mij laten inzien dat ik het werken met kinderen en lesgeven erg leuk vind. Momenteel ben ik dan ook werkzaam in het onderwijs en sta ik met veel plezier voor de klas. Naast mijn werk als leerkracht ben ik ook nog steeds erg actief bij Saranti. Ik ben een aantal jaren terug benoemd tot Artistiek leider en geef namens Saranti op verschillende plekken workshops aan groepen kinderen en volwassenen. Verder zie je me ook nog wel een enkele keer op het podium terug!”

“Voor mij is het circus niet gewoon maar een sport, het is mijn passie!”

Esther Soolsma (25 jaar)

”Toen ik 7 jaar was, ben ik begonnen bij circus Saranti. Hier heb ik ontzettend veel verschillende dingen geleerd. Naast dat ik door Saranti bekwaam ben geworden in de vele verschillende circusdisciplines, heb ik ook geleerd over bijvoorbeeld zelfvertrouwen, vallen en opstaan, hoe je jezelf presenteert op een podium en samenwerking. Dankzij circus Saranti ben ik gescout toen ik 18 jaar oud was, waardoor ik nu alweer zeven jaar werkzaam ben in de entertainment. Hierdoor mag ik in zowel het binnen- als buitenland voor een groot publiek staan om mijn kunsten te vertonen. Voor mij is het circus niet gewoon maar een sport, het is mijn passie!”